Морква гірчить: чому з’являється гіркота в коренеплоді і як цього уникнути
Морква – це смачний солодкий коренеплід, який багатий мікроелементами і вітамінами, клітковиною і мінералами. Як правило, на смак коренеплід дуже ніжний і солодкий, апетитний і ароматний. Але іноді буває і так, що морква починає гірчити. У чому причини цього явища і як виростити смачну морквинку? Про це ми і розповімо в цьому матеріалі.
Чому гірчить морквина: основні причини
Природний смак моркви може спотворюватися з-за несприятливого клімату і порушень агротехніки. Найчастіше коренеплід гірчить з-за наступних факторів:
1. Високі температури. Краща температура повітря для сприятливого росту моркви – від п’ятнадцяти до вісімнадцяти градусів тепла. Ця овочева культура віддає перевагу більш прохолодну погоду і не виносить літньої спеки. Якщо літо дуже спекотне і показник температури перевищує позначку в двадцять сім градусів, морква може почати гірчити через відсутність освіти цукрів у м’якоті. У спекотну погоду замість цукру в моркви утворюються терпеноїди, які роблять урожай абсолютно неїстівними.
2. Порушення агротехніки. Гіркота в моркві може утворитися в коренеплодах, якщо грядки були окучени занадто пізно. Як правило, цю процедуру поєднують з прополкою і проріджуванням. Так як морква часто визирає з-під грунту, на неї можуть потрапляти сонячне проміння. Прямі промені сонця призводять до утворення та накопичення соланіну в коренеплодах, який дає моркви гіркий і неприємний смак. До того ж, це речовина дуже токсична для організму людини. Така морква і на вигляд буде привабливою. Її забарвлення зміниться з жовтого або оранжевого на зелений. Є такі коренеплоди не рекомендується, так як це може серйозно нашкодити здоров’ю. Як тільки ви помітили, що морква визирає з-під землі, потрібно відразу провести процедуру обгортання. Грунтова насип має бути заввишки від десяти до п’ятнадцяти сантиметрів. Час обгортання для різних сортів моркви буде відрізнятися в залежності від тривалості вегетативного розвитку.
Якщо вчасно допомогти рослинам, то такого ефекту не відбудеться. Спекотним літом обов’язково потрібно мульчувати грядки з моркву, щоб зберегти низьку температуру ґрунту та його вологість. Можна встелити міжряддя сухою травою, листовим опадом, агроволокном, соломою, компостом, тирсою або сіном. Органіка не тільки захистів морквяні грядки від перегріву, але і підгодує насадження. Також можна вкривати гряди спанбондом – чорним або білим. Однак даний матеріал не врятує від утворення конденсату.
3. Неправильне зберігання. Щоб морква не втратила свою солодкість і не набула гіркоту, її потрібно правильно зберігати. Якщо організувати зберігання моркви так, як потрібно, можна зберегти її смакові якості і свіжість надовго. Рекомендується зберігати коренеплоди в сітчастих скриньках всередині холодного і затемненого підвалу. Рекомендується зберігати моркву подалі від груш і яблук, так як ці фрукти здатні у великих кількостях виділяти етилен. Цей газ часто призводить до згіркнення морквяної м’якоті. Температура зберігання для морква повинна бути не менше нуля градусів і не вище дванадцяти градусів тепла. Якщо ви зберігаєте моркву в холодильнику, то бадилля потрібно обрізати, а самі коренеплоди викласти в пакети з перфорацією і спеціальний відсік для фруктів і овочів. Таким чином морква не втратить смак і пружність протягом місяця.
4. Ранній збір врожаю. Якщо провести збирання врожаю занадто рано, морква при зберіганні може не залишитися ніжною і солодкою, а придбати гіркоту. Деякі види моркви спочатку накопичують терпеноїди, і тільки після – цукор. Якщо викопати моркву в той час, коли її діаметр менше одного сантиметра, коренеплід може бути гірким. Більшості сортових різновидів моркви потрібно дати час для досягнення технічної стиглості. Як правило, це від шістдесяти до сімдесяти днів від початку посіву насіння.
Виключивши всі ці фактори, ви зможете зібрати врожай смачною і ніжною солодкої моркви і ласувати вітамінним коренеплодом до ранньої весни. А про кращих сортах солодкої моркви ви зможете прочитати .