Вирощування редису від а до я
Серед різних культур на городі редис – один з найбільшшвидкозростаючих: через 30 днів він готовий. Тому вони відмінно підходять для сімейного вирощування, посіяного скалярним способом, щоб завжди мати свіжі овочі.
Отриманий овоч –це корінь: невелика ріпа, яку ми їмо в сирому вигляді в салатах, більш або менш гострий смак залежить від сорту, а також від того, як ми виростили.
Редис – це рослина сімейства хрестоцвітих, яку вирощують для отримання основного кореня. У нього є пучок ланцетних листків, і на другий рік він випускає білі квіти, які потім дають плоди (стручок, що містить насіння). В саду ми не бачимо цвітіння, тому що спочатку приступаємо до збору врожаю.
Звичайна редиска має невеликий округлий корінь з кінчиком на вершині, яскраво-червоний зовні і білий всередині, але існує багато видів редиски.
Серед різних різновидів ми знаходимо їх самих різних форм і розмірів: червоні, білі, чорні, лілові, круглі, подовжені.
Редиска є рослиною, досить стійким до проблем і паразитам, він любитьхороше перебування на сонціі вимагаєпомірного або прохолодного клімату, при цьому слід уникати спеки і особливо посушливості.
Для редиски потрібна пухка, дренажна грунт, бажано злегка вапняна. Щоб вирощувати його в садах з щільної і важкої ґрунтом, необхідно додати органіку і, можливо, пісок за кілька місяців до посіву.
Редиска добре поєднується з овочами, будучи до того ж невибагливою рослиною. Кажуть, що поєднання з салатом покращує смак редьки, роблячи її менш гострою. Будучи крестоцветным рослиною, його не слід вирощувати після капусти, зелені ріпи і руколи.
Можна сіяти Редис зранньої весни до ранньої осені, краще уникати найбільш спекотних і посушливих літніх місяців, коли будуть потрібні затінюючі сітки і дуже частий полив.
В залежності від сорту ми можемо розглядати цикл урожаю 30-40 днів, тому можна запланироватьпосев для збору урожаяв залежності від споживання.
Як і для всіх коренеплодів, для редиски також важливо приділитиособливу увагу підготовці грунту.
- Глибока перекопкадуже допомагає дренажу води, уникаючи застою, який може призвести до гниття кореня.
- Потім за допомогою мотики ми можемо розбити самий поверхневий шар, прибравши всі коріння бур’янів та грубі камені.
- З граблями з залізними зубами мыочищаем і вирівнянаотримаємо: необхідно сіяти прямо, важливо регулярне насіннєве ложе.
Добриво особливо корисно длявнесення органічної речовини, яка допомагає зберегти грунт м’якою і вологою з плином часу, для чого компост, перегній, гній є позитивним внеском. Натомість будьте обережні і використовуйтеазотні добрива в помірних кількостях: надлишок азоту викликає зростання надземної частини рослини в збиток коріння, що не цікавить садівника.
Рекомендується вносити добрива після копання, а потім використовувати розпушування для внесення в грунт.
Редиску висівають прямо в грунт.
Ми завжди вибираємо прямий посів: немає сенсу саджати насіння в банки і робити грядки , як тому, що насіння редьки легко проростає і швидко зростає, так і тому, що при зіткненні кореня зі стінками ємкості воно може прийняти неправильну форму.
Ми можемо вибрати посів врозкид або рядами. Я рекомендую другий метод, який забезпечує більший порядок і забезпечує швидку прополку. В якості шостого рослини розглядаємо ряди через 20-25 см, зберігаючи між рослинами 4-5 см. Це відноситься до класичної редисці, яка утворює круглу і дрібну ріпку, крупнокорневые сорти вимагають більшої відстані.
Редис проростає дуже швидко, приблизно через десять днів важливо перевірити, щоб рослини зійшли на потрібній відстані, проредив зайві сходи і залишивши редис через кожні 4-5 см. Якщо у сорту великі коріння, то відстань між рослинами можна подвоїти.
Короткочасне вирощування редису дуже просте: воно включає в себе постійний полив і прополку аж до збору врожаю.
Зрошення. Редис вимагає постійного і збалансованого кількості води: занадто багато зрошення викликає значний ріст листя, але при поганому розвитку коренів недолік води робить корінь дерев’янистим, і редис стає дуже приємний на смак. Тому необхідно поливати часто, але невеликою кількістю води.
Прополка і розпушування. Грядку, призначену для редиски, необхідно містити в чистоті від бур’янів за допомогою прополювання. Потім землю необхідно періодично рихлити, щоб аерувати і пом’якшити грунт.
Урожай редьки збирають приблизно через місяць після посіву , осінньо-зимові посіви потребують більш тривалого часу, досягаючи навіть двох місяців.
Збирати потрібно вчасно, щоб отримати якісний овоч, якщо корінь довго залишається в землі, він твердне і стає пряним . Щоб зрозуміти, коли збирати редис, ми можемо спостерігати за розміром ріпи , який можна побачити на комірці і який ми можемо відчути пальцем.