Як зберегти петрушку: способи заготівлі петрушки і збереження її свіжою взимку
Свіжа зелень, як тільки з городу – будь то петрушка або кріп – забезпечить кращу запах гарячих овочевих, м’ясних страв, відмінне доповнення до салатів або маринаду. Як зберегти петрушку в свіжому вигляді таким чином, щоб її багатий вітамінами склад не погіршився, а ваше меню і холоду залишилося багатим, корисним?
В холодильнику до +6° С зелень здатна зберігатися не більше місяця. Однак її листки втрачають вологу, пожовкнуть і привянут. Корінь рослини дещо витривалішими.
Якщо коренеплоди, які були почищені від частинок листя, грунту, покласти в чистий пісок, забезпечуючи регулярний приплив повітря, температуру в діапазоні +1-+5° З, вони чудово перезимують. Однак погріб є не у кожного з нас, а за період зимівлі кореневища втрачають досить значний відсоток корисних елементів. Як зберегти петрушку?
Нині навіть у домашніх умовах можливо застосувати кілька способів заготівлі петрушки про запас на зиму. Плюс до всього в усіх цих випадках виконується обробка зелені, самих коренеплодів не позначиться на смакових властивостях продуктів і на вітамінному складі тех. Як зберегти петрушку довше найкраще?
Заморожування петрушки на зиму
Досить щільна листя цієї рослини і самі коренеплоди, які прибрали з осені, чудово підходять для заморожування.
Вплив холоду не завдає шкоди структурі тканин листя, коріння. Кількість ароматичних, корисних властивостей анітрохи не скорочується. Метод, коли заморожування піддають пучки або листя повністю, можна вважати найбільш легким, швидким. Як же за такою рецептурою заготовити петрушку?
- Зелень, зібрану заздалегідь, слід перебрати, видаливши засохлі або пошкоджені листя, травинки, різні включення.
- Грубі черешки, які не годяться в їжу, відрізають.
- Саму петрушку акуратно промивають, сушать приблизно 10-15 хв на серветці або рушник.
- Зелень, підготовлену до заморожування, ділять на кілька порцій, достатніх, щоб заправити 1 блюдо.
Листя потім загортають у харчову плівку або розподіляють по пакетиках, щоб після цього покласти в морозилку.
Якщо ви не станете розморожувати зелень, піддавати її повторного дії холоду, та чудово збережеться протягом всієї зими. Важливо, щоб під час закладки пучки стали по максимуму чистими, а на поверхні листя не було слідів води, так як вона при невисокій температурі погано позначається на якості самої зелені.
Визначити присутність вологи в пакеті можливо з того, як зелень виглядає. Якщо її погано просушили, то її розморожені стебла стануть темно-зеленого кольору, поникнуть, зовсім втратять пружність. Якісна петрушка збереже свій вигляд і структуру.
Так само слід чинити і з кореневищами рослини. Їх необхідно промити, видалити невеликі корінці, залишки листя. Очищені кореневища ріжуть соломкою або кубиками, як і зелень, сушать, фасують по маленьких пакетів. Цю петрушку взимку ви зможете застосовувати для приготування рагу, бульйонів, інших гарячих страв.
Як і яким способом зберегти на зиму свіжу петрушку? Незвичайні методи
При цьому способі заготівлі зелені для зими потрібно вірно підібрати рівень подрібнення її листя.
Якщо користуватися блендером, то ваша маса виділить сік, буде кашицеподобной, зате чудово заповнить осередку контейнери для льоду. При подрібненні вручну частинки виходять більше, але формувати кубик значно важче. Тому до того, як заморожувати петрушку таким шляхом, слід потрудитися, щоб дрібніші порубати саму листя. Як би там не було, ця добавка до їжі в повному обсязі передасть смак, запах свіжої рослини.
Читайте також:
Якщо вам треба в кубиках зберегти листя практично цілком, після того, як ви розклали крупно нарізану масу у форму, їх потрібно залити водою (не дуже великою кількістю), краще – розтопленим вершковим маслом або оливковою нерафінованою. Заморожені кубики будуть чудовою добавкою для пельменів, підсмаженого м’яса, страв з рису, картоплі.
Якщо бажаєте, в склад такої суміші можете додавати інші улюблені трави, наприклад, зелень цибулі, порубаний часник або солодкий перець, орегано, базилік.
Такий спосіб заготівлі зелені передбачає і застосування олії, правда, самого простого, очищеної соняшникової. І морозилки в цій ситуації не потрібно. Петрушку, яку потрібно зберегти, в обов’язковому порядку миють, відрізають всі зіпсовані, сухі, грубі елементи листя. Після цього зелень сушать, подрібнюють. Зелень кладуть щільніше в чисті банки зі скла, заливають маслом таким чином, щоб не було між листям бульбашок повітря. Коли масло покриває петрушку, банки щільно закривають, ставлять у льох або в холодильник, де зелені забезпечують збереження при температурі +1-+8 °С.
Як готувати петрушку на зиму: засолка
Засолювання відноситься до найдавніших методів, що дозволяє зберегти властивості найбільш швидкопсувних продуктів, в той час як холодильник у своєму будинку залишався лише мрією.
Нині такий рецепт пам’ятають небагато. І все ж сіль, будучи натуральним консервантом, чудово зберігає всі властивості рослини, не дозволяючи розвинутися шкідливим мікроорганізмам.
Для засолювання підходить подрібнена чистий зелень, натерті коренеплоди. На 5 вагових частин цієї сировини слід взяти 1 частину кухонної солі. Все це перемішують, розподіляють по чистим банкам зі скла, так, щоб залишалося місце для соку, який утворюється при розчиненні солі. Закриту ємність можете зберегти у погребі або в холодильнику, а в разі необхідності витрачати зелень в засоленому вигляді для кулінарних потреб.
Як висушити петрушку будинку
Сушена зелень не вимагає особливих умов збереження, стає у багато разів менше за вагою, обсягом порівняно зі свіжою, зручна в користуванні. Спочатку коренеплоди, саму зелень миють, потім обережно висушують. Після сушіння вилучити сміття, загрубілі частинки не вийде, бо сировину перебирають, кореневища очищають завчасно.
Зелень можна висушити і цілим листом з верхом черешка, і окремо – маленькими шматочками. Коренеплоди до сушіння ріжуть тонкими кружечками або дрібними кубиками. Сушити її, як і інші культури, можете під марлею, на відкритому повітрі, в мікрохвильовці, особливої сушінні або в духовці (температура не більше +60° С). Якщо повітря гаряче, петрушка може підгоріти і втратити свої корисні властивості. Визначати якість висушеної зелені можна по її зовнішньому вигляду.
При сушінні сировину періодично акуратно ворушать. Після того як зелень висохла, її розсипають по скляних банках з щільними кришками або у мішки з внутрішнім шаром з фольги, що не дасть сухої зелені втратити свій запах, увібрати вологу з атмосфери.